top of page

Életrajz

Benedek 2021 Szeptemberétől a Bázeli Zeneakadémia asszintens professzora.

 

Horváth Benedek zenész családban született 1989-ben Budapesten. Öt évesen kezdett el hegedülni, majd fél évre rá zongorázni is. Később úgy döntött, hogy teljes figyelmét a zongorának szenteli, bár néha most is késztetést érez, hogy kezébe vegye hegedűjét.

 

A Liszt Ferenc Zeneművászeti Egyetemen tanárai voltak többek között: Kemenes András, Wagner Rita és Gulyás Márta. Majd a bázel-i Zenekadémián tanult Cludio Martínez Mehner növendékeként szólista képzésen. Ezek mellett volt szerencséje olyan nagy nevű tanárokkal is dolgozni, mint például Dimitri Bashkirov, Schiff András, Manhem Pressler, Rados Ferenc és Kocsis Zoltán.
 

Laureado díj nyertese a santanderi Paloma O'shea Nemzetközi Zonogoraversenyen 2012-ben, melyet a világon a 10 legnevesebb verseny között tartanak számon. Tavaly első díjat kapott a Kiefer Hablitzel versenyen Bernben. Emellett számos díjjal ismerték el már tehetségét Magyarországon és külföldön egyaránt (Többet között első díj az Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, 2008; Harmadik hely a Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen, 2012; Nagydíj a Ferenczy György Chopin Versenyen, 2004). Szintén díjnyertese volt a berni Orpheus
Kamaraversenynek állandó triójával, Trio Eclipse-szel.

 

2016-ban fellépett a zürichi Tonhalle-ban, ahol Mozart F dúr kv 459 zongoraversenyét játszotta a Musikkolegium Winterthur zenekar kíséretében és a baseli Stadtcasinoban, ahol Liszt Haláltáncot adott elő a baseli Szimfónikus Zenekar kíséretében. Ezen kívül fellépett még, mint szólista többek között a Montenegrói Filharmónikusokkal, Real Filharmonía de Galicia Zenekarral és Szegedi Szimfónikus Zenekarral is. Olyan helyeken adott már szerte Európában szólókoncerteket, mint például Milánó, New York, Párizs, Róma, Bécs (ezt az ORF előben sugározta) Krakow, Operaház Tiranában, Nemzeti Színház Podgoricában, Budapest, Brno.


Benedek a szólókarrierje mellett elkötelezett kamaramuzsikus is. Fellépett már a Cully Classique Fesztiválon, Santanderi Fesztiválon és olyan partnerekkel zenélhetett már együtt, mint Casals Vonósnégyes vagy Zakar Bron. Az általa alapított Trio Eclipse-szel 2016-ban debütáltak a Adelboden fesztiválon és azóta is számos koncertjük volt világszerte. Jövő évben meghívást kaptak a világhírű Luzern Fesztiválra.


Szóló- és kamarakoncertjei mellett 13 évesen elkészítette első CD felvételét, melyen Dianne Golkasian Rahbee két zongoraversenyét játssza a MATAV Szinfónikus Zenekar kíséretében. A felvétel után az amerikai-örmény zeneszerző nő több művét is neki dedikálta. Benedek 2016-ban elkészített egy Bartók-Liszt CD-t a francia Artalinna lemezcég gondozásában, mely azévben megjelent. Benedek ebben az évben elkészíti második szólólemezét is, melyen Janacek, Bartók és Kurtág művei fognak elhangzani.

2022/2023

bottom of page