top of page

ÉLETRAJZ

"Itt nincs hivalkodó virtuozitás, nincs kíméletlen kalapálás, hanem intelligens és magával ragadó differenciáltság, amely feltárja a tétel teljes gazdagságát."
Pizzicato Magazin, Remy Franck

 

Benedek 2021 szeptembere óta a bázeli Zeneakadémia asszisztens professzora.

 

2023 szeptemberében jelent meg Horváth Benedek magyar zongoraművész második szólóalbuma a francia Artalinna lemezcég gondozásában, amelyet a kritika lelkesen fogadott. A műsorban Leoš Janáček, Bartók Béla és Kurtág György szólózongoradarabjai szerepelnek.

 

Nem ez az egyetlen felvétel, amely 2023-ban jelent meg Benedektől. Januárban az IAN Records kiadta Bach Goldberg-variációit sztereó és Dolby Atmos formátumban. Benedek, aki maga is fotós és videós, egy rövidfilmet készített, hogy a hanganyagot képpel is kiegészítse,  "A negyedik hang" címmel. A kisfilm megtekinthető a honlapján.

 

2023 júniusában Benedek örömmel tért vissza a bázeli Stadt-Casino nagytermébe, ahol Bartók 3. zongoraversenyét játszotta a SMOS zenekarral. Ez egyben jótékonysági koncert volt a rákos gyermekek javára.

 

Benedek koncertjei több mint 20 országba vitték már el. Ezen koncertek egyik csúcspontja egy kínai turné volt, ahol több koncertet adott Pekingben és Sanghajban. 2017-ben a New York-i Merkin Hallban debütált Liszt 2. versenyművével. Fellépett a legrangosabb svájci fesztiválokon is, a Gstadt Menuhin Fesztiválon és a Luzerni Fesztiválon.

 

Szólistaként Benedek többek között a Bázeli Szimfonikus Zenekarral, az Orchestre de chambre de Lusanne-zal, a Montenegrói Szimfonikus Zenekarral, a Real Filharmonía de Galicia és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral dolgozott együtt. 


Benedek a Kiefer Hablitzel Verseny (Bern) és a Rahn Zenei Díj (Zürich) első díjasa. 2016-ban elnyerte a Klara Haskil Verseny Laureate-díját, valamint a rangos Paloma O'Shea Nemzetközi Zongoraverseny díját.

 

Benedek 2018-ban Budapesten a "Junior Prima" díjat is elnyerte. Ez az egyik legfontosabb díj a fiatal művészek számára Magyarországon, és évente csak kevesen kapják meg.

 

Benedek nemcsak szólistaként lép fel, hanem szenvedélyes kamarazenész is. A Trio Eclipse-szel készített "Spheres" című CD-je 2020-ban jelent meg a Prospero Classical kiadónál, amelyen többek között Gershwin, Nino Rota és Thomas Demenga művei hallhatók. Emellett a rangos Nemzetközi Oszakai Kamarazenei Verseny és a Migros Kulturprozent Verseny díjazottjai. További kamarazenei csúcspontjaik közé tartoznak a nemzetközileg elismert Casals vonósnégyessel és Zakar Bron-nal való fellépések.

 

Benedek a Bázeli Zeneakadémia szólista diplomájával rendelkezik, és számos neves művésszel dolgozott együtt, többek között Schiff Andrással, Dimitri Bashkirovval, Menahem Presslerrel, Claudio Martínez Mehnerrel, Rados Ferenccel és Kocsis Zoltánnal.

 

2023-as / 2024-es évad

cd kep5-1 (1).jpg
bottom of page